Wódki kraftowe vs. przemysłowe
Wódki kraftowe i wódki przemysłowe różnią się jakością, smakiem, jak i samym procesem produkcji. Dziś pokrótce wyjaśnimy, jak wyglądały początki powstawania tego popularnego alkoholu w Polsce oraz jak wygląda to obecnie. Skąd się wzięła nazwa “okowita” i dlaczego coraz więcej Polaków wybiera wódki rzemieślnicze, zamiast te produkowane przez ogromne koncerny? Sprawdźmy!
Krótka historia wódki w Polsce - kiedyś i dziś
Przemysł wódczany w Polsce ma długą tradycję sięgającą nawet XVI wieku. Sama destylacja już w XIV wieku służyła do pozyskania alkoholu na perfumy. W późniejszym okresie mnisi destylując wino uzyskiwali alkohol do celów leczniczych - stąd nazwa Aqua Vitae “Woda Życia”, którą dzisiaj określamy spolszczoną formą Okowita.
Oczywiście współczesna okowita nie służy do celów leczniczych, natomiast jest to trunek mniej pozbawiony walorów smakowych surowca niż wódka. Destyluje się go jak dawniej do mniejszej mocy uzysku 70 - 80 % w alembikach i na małych kolumnach, a nie jak w przypadku wódki na kolumnach rektyfikacyjnych - pozwalających uzyskać alkohol o mocy ok. 96%.
W tamtych czasach małe gorzelnie istniały przy większości majątków szlacheckich. Destylacja nie była obarczona koncesjami i pozwoleniami a produkcja wódki była czynnością tak naturalną jak wyrabianie chleba. Oczywiście do czasu wynalezienia kolumny rektyfikacyjnej wódki można powiedzieć, że były okowitami.
Dzisiaj po dawnych destylarniach zostały już tylko ruiny. Na wioskach często można zauważyć jeszcze komin byłych gorzelni rolniczych, choć te zajmowały się już pod koniec swojej działalności jedynie produkcją surówki gorzelniczej na spirytus.
Wódki przemysłowe tracą na popularności - Polacy chcą jakości
Na szczęście małe rzemieślnicze destylarnie wracają i powoli wpisują się na nowo w krajobraz Polski. Wielkie gorzelnie takie jak polskie polmosy produkujące wódkę na skalę przemysłową zaczynają zaliczać spadki. Ludzie piją coraz mniej i chcą pić coraz lepiej. To sprawia, że wódki kraftowe oraz okowity rzemieślnicze produkowane w małych destylarniach zyskują na popularności.
Ludzie na nowo mogą odkryć, czym jest rzemiosło i jak wygląda proces produkcji wódek rzemieślniczych. Takie destylarnie często są otwarte na zwiedzających, a ich właściciele chętnie dzielą się swoją pasją i historią.
Wódki kraftowe zaczynają przeżywać w Polsce renesans, a polskie gorzelnictwo wraca do swoich korzeni, ku uciesze fanów dobrych trunków, bo rzemiosło niesie ze sobą coś więcej niż tylko jakość, to również dusza i styl życia producentów alkoholi rzemieślniczych.
Mamy nadzieję, że wyjaśniliśmy wystarczająco różnice między produkcją wódki na skalę przemysłową a produkcją rzemieślniczą. Przy okazji zapraszamy serdecznie do zapoznania z aktualnym asortymentem produktowym. W sprzedaży dostępna jest wyborna okowita śliwkowa, okowita gruszkowa, okowita ziemniaczana i nie tylko. Wszystkie oferowane okowity i wódki kraftowe zostały przez nas starannie wybrane, dzięki czemu każdy Klient będzie usatysfakcjonowany ich zakupem!
Najlepszych degustacji!
Master Distiller Stanisław Smarduch