Wiele osób, które nie są jeszcze dobrze zaznajomione z tematem alkoholi rzemieślniczych, zupełnie nie wie, co tak właściwie kryje się pod tym terminem. Nie da się ukryć, że próba zdefiniowania alkoholi rzemieślniczych nie jest łatwa. Nie ma bowiem jednej sprawdzonej definicji, natomiast są pewne wyznaczniki uniwersalne, które mogą nam podpowiedzieć czy trunek jest rzemieślniczy, czy takowy nie jest.
Alkohole rzemieślnicze - czym są, jak je rozpoznać?
Trunki rzemieślnicze z roku na rok zyskują coraz więcej entuzjastów - co je odróżnia od masowo produkowanych alkoholi, dostępnych w każdym markecie i sklepie monopolowym? Jest to przede wszystkim:
- skala produkcji
Alkohole rzemieślnicze różnią się od tzw. alkoholi przemysłowych przede wszystkim wielkością produkcji. Nalewki kraftowe, wódki kraftowe czy gin kraftowy robi się w niewielkich nastawach, w których łatwiej i sprawniej można kontrolować proces oraz czynnie w nim uczestniczyć.
- sposób wytwarzania
Po drugie w przypadku trunków rzemieślniczych charakterystyczny jest też sposób ich wytwarzania. Większość naszej produkcji odbywa się ręcznie. Od stworzenia nastawu, poprzez filtrację, rozlew, a następnie oklejanie butelek etykietami.
- historia powstania i pasja
Po trzecie historia i pasja. Za rzemieślniczymi trunkami zawsze stoi historia ich twórcy. Czasami jest to parę osób, które połączyła wspólna pasja do robienia dobrych trunków.
Często jest to kontynuacja rodzinnej tradycji w rodzinie. Historia taka często zaczyna się w domowych piwniczkach i ogrodzie, a nawet ma kontynuację w kolejnych pokoleniach.
- twórca nie jest anonimowy
Po czwarte znany nam jest właściciel i twórca za trunkami rzemieślniczymi stoi człowiek i jego pasja. Taka osoba jest silnie związana ze swoją destylarnią i bardzo często
firmuje trunki swoją osobą. To ważny czynnik odróżniający masy produkt od rzemieślniczego. Tutaj mamy pewność, kto stoi i za recepturami alkoholi kraftowych.
- wysoka jakość
Alkohole rzemieślnicze cechują się bardzo dobrym składem, powstają ze składników pozyskiwanych od lokalnych, sprawdzonych dostawców. Często właściciele i twórcy alkoholi kraftowych poświęcają swojej pracy całe życie, chcąc zapewnić Klientom jak najwyższą jakość oferowanych produktów, które w końcu często sygnują własnym nazwiskiem.
Mamy nadzieję, że ten krótki artykuł rozjaśnił Wam nieco kwestię alkoholi rzemieślniczych. Przy okazji zachęcamy do zapoznania z naszym asortymentem produktowym. Na naszych wirtualnych półkach możecie spotkać trunki, które zostały przez nas starannie wyselekcjonowane. Za każdym z nich stoi rzemieślnik z pasją, historia oraz tylko i wyłącznie naturalne składniki!
Najlepszych degustacji!
Master Distiller Stanisław Smarduch